Mărul lui Adam, cunoscut și sub denumirea de cartilaj tiroidian, este o proeminență la nivelul gâtului, situată sub baza corzilor vocale la bărbați și la femei. Această proeminență este mai pronunțată la bărbați decât la femei, și poate fi observată cu ușurință atunci când bărbații își mișcă capul în sus și în jos sau în timpul înghițirii.

Acestă proeminență este rezultatul diferențelor hormonale dintre bărbați și femei. Testosteronul, hormonul sexual masculin, determină dezvoltarea mărului lui Adam la bărbați în timpul pubertății. Cartilajul tiroidian este mai mare la bărbați deoarece testosteronul activează creșterea acestuia și a altor caracteristici masculine precum părul facial și corporal.

Deși mărul lui Adam este mai pronunțat la bărbați, nu toți bărbații au această proeminență. Există variații individuale în dimensiunea și formă mărului lui Adam, precum și diferențe etnice în ceea ce privește această caracteristică.

Din punct de vedere anatomic, cartilajul tiroidian are un rol important în protejarea corzilor vocale și în menținerea deschiderii căilor respiratorii. De asemenea, acesta joacă un rol în producerea de sunete în timpul vorbirii.

În general, mărul lui Adam nu este considerat o problemă de sănătate. Cu toate acestea, în unele cazuri, poate fi necesară îndepărtarea parțială sau totală a acestuia, cum ar fi în cazul în care acesta cauzează disconfort sau interferă cu funcționarea corzilor vocale.

În concluzie, mărul lui Adam este o caracteristică comună a anatomiei masculine, cauzată de diferențele hormonale dintre bărbați și femei. Această proeminență nu are de obicei un impact semnificativ asupra sănătății, cu excepția cazurilor rare în care poate fi necesară intervenția chirurgicală.

Topics #Bărbați #Mărul lui Adam