Andropauza, cunoscută și sub numele de hipogonadismul masculin tardiv, este o afecțiune care apare la bărbații de vârsta mijlocie și bătrânețe, cauzată de scăderea nivelului de testosteron în organism.

Simptomele andropauzei variază de la persoană la persoană, dar pot include: oboseală, depresie, pierderea masei musculare, creșterea în greutate, probleme de memorie și concentrare, scăderea libidoului și disfuncție erectilă. Aceste simptome pot afecta calitatea vieții bărbaților și pot duce la probleme de sănătate mai grave, cum ar fi diabetul și bolile de inimă.

Deși andropauza nu poate fi prevenită, există modalități de a încetini și a trata simptomele sale. În primul rând, o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ pot ajuta la menținerea unui nivel normal de testosteron în organism. Exercițiile fizice, cum ar fi ridicarea greutăților, pot ajuta la creșterea masei musculare și a nivelului de testosteron. De asemenea, reducerea stresului și somnul adecvat pot fi de ajutor.

Tratamentul medicamentos poate fi necesar în cazurile severe de andropauză. Terapia de substituție hormonală (TSH) este o opțiune pentru bărbații care suferă de simptome severe, dar poate crește riscul de cancer de prostată și alte probleme de sănătate. Medicamentele pentru disfuncția erectilă pot ajuta la tratarea acestui simptom.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă suspectați că aveți andropauză. Un medic poate determina dacă simptomele sunt cauzate de andropauză sau de alte probleme de sănătate și poate recomanda cele mai bune opțiuni de tratament pentru situația dumneavoastră specifică.

În concluzie, andropauza este o afecțiune comună la bărbații de vârstă mijlocie și bătrânețe, dar nu trebuie să afecteze calitatea vieții. Adoptarea unui stil de viață sănătos și discutarea cu medicul dumneavoastră despre opțiunile de tratament poate ajuta la menținerea sănătății și a vitalității în această etapă a vieții.

Topics #Andropauză #Testosteron